Suzuki Swfit Nasıl Bir Araba Alınır Mı?

Suzuki Swfit Nasıl Bir Araba Alınır Mı?

2010 yılında japon olsun çamurdan olsun mantığıyla aldığım Suzuki Swift hakkında konuşalım birazda. 
2001 ve eski modeller için konuşalım.

Bendeki modeli 1.3 benzin/lpg’li otomatik olanıydı. Sizde bir Suzuki Swift arıyorsanız otomatiğine bakmanızı önermem. Bunun sebebi otomatikleri 3 ileri vitesli, bu yüzden biraz fazla yakıtı var.

1.3 motorlu olanları 68 beygir 99 tork gücünde
1.0 motorlu olanları 52 beygir 72 tork gücünde.

Beygir ve torkunun düşük olması sebebiyle araç çekiş sorunu yaşıyor. Kısaca ben bu arabayı alıyım hız yapıyım, rampalarda soldan kapatıp gidiyim diyorsanız size göre değil.

Manüel olanları şehir içi 10 lire civarında lpg tüketiyor. Araç 750 kilogram ağırlığa sahip. Bazı modellerinde klima, hidrolik direksiyon ve ön cam otomatiği mevcut. Araç hafif olduğu için yüksek hızlarda fazla savruluyor. Örneğin ben 120 km hızla giderken, yanımdan geçen bir kamyonun oluşturuğu rüzgar yüzünden yoldan çıkmışlığım var. Yüksek hızlara gelmeyen bu arabanın yol tutuşu orta seviyede. Aracın yalıtımı biraz zayıf, özellikle 90 km hızı geçtikten sonra yol ve motor sesini içeriye çok fazla alıyor.

Ancak araç hakkında beklentiniz a noktasından b noktasına gitmekse, Suzuki Swift ile bunu sorunsuzca halledebilirsiniz. Araba saf kan japon olduğu için, Japon otomobillerinin sorunsuzluğu bu arabada da mevcut.

Yedek parçası büyük şehirlerde sıkıntı olmuyor. Zaten her parçası internette mevcut. Yaklaşık 2 buçuk yıl bende olan bu arabayla marşa hiç iki kez bastığımı hatırlamıyorum. Hatchback kasaları sedan kasalara göre daha fazla tutuluyor.

Bu arabadan alacaksanız dikkat etmeniz gereken diğer bir hususta kilometresi, çünkü 99.999 kilometreden sonra sıfırlanan sayacın kaç defa sıfırlandığını bilemiyoruz. Bu yüzden motorunu iyi göstermeniz gerekmekte.

Ülkemize gelen modelleri Macaristan‘da üretilmiştir. Azda olsa Japonya’da üretilmiş olanları mevcut. Amerika’da Suzuki Geo Metro adıyla satılmış ve baya sevilmiş bir otomobildir kendisi.

Kronik sorunları

  • Ön aks başları çabuk yıpranıyor.
  • Baskı balatası, diğer araçlarla yarı yarıya daha az gidiyor.
  • Eğer araçta 3 veya daha fazla kişi varsa yazın hararet yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir