Eski Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Bazı kişiler bütçesi el vermediği bazı kişiler ise benim gibi eski araba merakından, bazı kişiler ise arabaya çok fazla para bağlamamak adına eski arabaları tercih ederler. Peki ya her markanın eskisi alınır mı ? Eski arabadan kasıt nedir? Gelin bu yazımızda eski araba alırken dikkat edilecek hususlar hakkında konuşalım.
Yazımızda 20 yaş ve üzerindeki araçları kıyaslayacağız.
Öncelikle eski araba tamamen şans işidir bunu unutmayalım. Alacağınız araba en az 20 yaşında olacağından, sizden önceki sahibi veya sahipleri aracı nasıl kullandılar bilmiyoruz. Bu sebeple eski bir araba alırken en az el değiştirmiş olmasına dikkat etmeliyiz.
Bana göre 20 yaş ve üzeri alınabilecek otomobil markalarından ilk 20’sini sıralıyorum.
- Toyota corolla
- Honda Civic
- Mazda 323
- Nissan sunny (15 tl civarı)
- Skoda Favorit
- Mercedes E serisi (ama çok pahalı)
- BMW 3 serisi ( çok çok temizi olmalı yoksa ocağa incir ağacı diker.)
- Ford Focus (98 veya 99 model)
- Renault 9
- Daihatsu Applause (10 bin tl civarı fiyat ile)
- Suzuki Swift
- Hyundai Accent
- Opel astra (g kasa ve ecotech motorlu olanından)
- Fiat uno
- Mitsubishi Carisma
- Volksawagen Golf
- Volkswagen Bora
- Peugeot 306 Griffe (Peugeot ne kadar boş olursa o kadar az masraf açar)
- Tofaş şahin, doğan L
- Lada Samara
Eski bir alırken marka da çok önemlidir. Bazı araba markaları uzun yıllar kullanmak için araç üretirken bazıları ise kullan at mantığı gibi, kısa ömürlü araçlar üretiyorlar. Mesela lada samara’nın 2001 modeliyle Honda Civic’in 2001 modelini kıyaslamak tamamen saçmalık olur. Çünkü lada gerçekten çok sorunlu bir arabadır. Arabayı sorunlu yapan ise onu tasarlayan mühendislerin suçudur.
Eski araba alırken en az sorun çıkaran markalara yönelmelisiniz. Şimdi mercedes ile başlayalım. 1999 model bir mercedes e Serisi bu yazı tarihi itibariyle 60 bin lira civarında satılıyor. Ben olsam 60 bin lirayı 20 yaşındaki bir arabaya vermezdim ki 20 yaşında bir araba illaha sorun çıkaracaktır. Mercedes parçaları pahalı olduğundan dolayı mercedes ve bmw yi eliyorum.
Kuş serisi arabalara gelecek olursak. Çok fazla sorun çıkarıyorlar. şimdi diyeceksiniz madem bu kadar sorunlu neden hala yollarda bolca görüyorum diye. Bunun sebebi yedek parçasının bol bulunması. Ayrıca kaza sırasında ikiye bölünen tofaşlarda bolca var internette. Renault 9 ise tofaşlara göre biraz daha sağlamdır Broadwaylerin temizi olursa tercih edilebilir.
Ya lafı fazla uzatmadan Japon arabalarına değinmek istiyorum. İnternet’te bolca tartışması yapılan Japon mu alman mı derseniz ben Japon diyeceğim. Bunun sebebi ise japonların bir motor üretmeden önce onu en az 10 yıl test etmeleri. Daha 2016 yılına kadar Honda 1998 yılında geliştirdiği motoru araçlarında kullanıyordu. Ve bu motolar sorun da çıkarmıyordu. Ama Bir volkswagen böyle değil. Sürekli yeni motor çıkarıyor. Kardeşimin 1999 model bir polosu vardı bundan 2 yıl öncesine kadar tabiri caizse iflahını kesmişti arıza vermesinden dolayı. Yan komşumda ilk sahibinden aldığı 1999 model golf var 100 bin kilometrede ama sorun çıkarmasından dert yakınıyor.
Eğer eski bir araba alacaksanız ilk tercihiniz Japon otomobilleri olsun. Kaportasına ve motoruna baktırdığınız zaman asla ve asla sizi yarı yolda bırakmayacaktır.
ama ben size marka diretmeyeceğim. Şimdi geleli eski bir ikinci el otomobil almanız gerekirse nelere dikkat etmelisiniz madde madde inceleyelim.
- Alacağınız arabayı bir sigortacıya kaç kere el değiştirmiş diye sorgulatın. Fazla el değiştirmiş ise sakının.
- Mesaj ile aracın hasar durumunu kontrol ettirin ama fazla güvenmeyin bu sisteme.
- Galerilerden olabildiğince uzak durmaya çalışın. Bunun sebebi galeri 10 bin liralık arabadan en az 3 bin lira yemeden araba almaz.
- Aracı mutlaka kendi ustanıza götürün. Eğer tanıdığınız bir usta yoksa sizin seçeceğiniz bir serviste gösterin.
- Arabanın altına mutlaka ve mutlaka bakılsın. Yağ kaçakları çürüme vs şeyleri gösterin.
- Tanıdık birinden veya bildiğiniz bir araba olursa daha iyi olur.
- Satıcının tavırlarına dikkat edin. Eğer satmak için size çok ısrar ediyorsa temkinli olun.
- Arabayı mutlaka sürün deneyin. Yolda gidişini test edin.
- Aracın döşemeleri, tavanına iyice bakın sarkma, atma var mı bakın.