Uzun Yolda Araba Kullanmak Zor Mu ?
Şehirler arası yolculukta araba sürmek hem çok kolaydır, hemde çok zordur. Kolay olmasının sebebi sürerken pek fazla bir şey yapmanıza gerek kalmamasıdır. Zor olmasının sebebi ise uzun yolun hatayı affetmemesidir.
Yapılan araştırmalara göre ölümlü kazaların yüzde 82’si şehirler arası yolculuk sırasında meydana geliyor. Tek başına bu istatistik bile uzun yolda araç sürmenin ne kadar dikkat gerektiren bir iş olduğunu ortaya koyuyor.
Uzun yolda araba sürmek hiç de kolay değildir. 2 Saat ve üzeri yapılacak olan her yolculuk uzun yol olarak geçer.
Uzun yolda çıkmadan önce mutlaka aracınızın bakımlarını yaptırın. Bakımsız araçlar kazalara neden olabileceği gibi sizi ıssız bucaksız bir yerde bozulmuş bir araçla usta ararken de buldurabilir. Lastikler, araç motor bakımlarının tam olduğundan emin olun.
Bölünmüş Yollarda Kullanmak
Günümüzde artık Türkiye’de neredeyse her yol artık bölünmüş. bölünmüş yollarda dikkat edilmesi gereken pek bir şey yok. Ağır araçlar sağdan giderken daha hızlı araçlar sol şeritten karşıdan gelen bir araç olmadığı için rahat rahat giderler. Ancak bu tür yolların en büyük sıkıntısı sürücüyü belli bir noktadan sonra uyku moduna geçirmesidir. Sürücüler hayal dünyasına dalarak arabaya olan dikkatlerini kaybediyorlar.
Bölünmüş yollarda araç sürerken, dikkat kaybetmemek en önemli olan şey. Bunun ne kadar sık mola verilirse o kadar iyi olur. Bölünmüş yollarda bir diğer tehlike ise sürücülerin dalgınlıkla beraber gelen aynayı kontrol etmeyi unutması. Bir anda şerit değiştirmek arkadan gelen araçlarla kaza riskini artıyor. Ayrıca bölünmüş yollarda çok fazla tehlike olmadığını düşünen sürücüler hız sınırlarını da zorlamakta. Bunun sonucu olarakta aniden önlerine çıkan bir şeylere karşı yapacak fazla bir şeyleri kalmıyor.
Tek Şeritli Yollar
Tek şeritli yollar çok dikkatli olunması gerekir. Bölünmüş yollarda araç sürücüleri dikkatli olursa kaza riskini minimuma indirebilir. Ancak bölünmüş yollarda iş birazda aynı yolda seyir eden diğer şoförlere de düşüyor. Siz şeridinizde ilerlerken dalgın veya acemi birisi bir anda sizin önünüze çıkıp kafa kafaya kaza yapmanıza neden olabilir. Veya siz giderken karşıdan gelen sürücüyü göremeyip sollamaya çıktığınızda kaza yapabilirsiniz.
Tek şeritli yollarda seyirederken fazla hız yapılmaması birinci kural. Her yolda aniden önünüze keskin bir viraj çıkacakmış gibi yolculuğa devam etmelisiniz. Rampa çıkışlarında karşı şerit görünmediği için mutlaka hızınızı düşürmelisiniz. Olası bir yanlış sollamalara karşı yavaş bir hızda kendinizi şarampole atsanız bile pek bir şey olmayacaktır.
Uzun yollarda kavşakların ortasında bulunan çap uzun araçların dönüşünü kolaylaştırmak için genişletildi. Bunun sonucunda da kavşak girişleri keskin virajların başlangıç noktalarına dönüştü. Kavşaklara gelindiğinde mutlaka hız düşürülmeli.
Seyir ederken önde araca çok fazla yaklaşılmamalı. Önünüzdeki araç bir anda durabilir.
Uzun yolda geceleri traktörler ölüm saçıyor. Arkalarında bir ışık yok yolla bir olup gidiyorlar
Gece yola çıkan hayvanlar da tehlikeli olabiliyor